Jógikus táplálkozás

2021.03.06

"Amit eszel, azzá leszel!" mondja egy híres közmondás.

A jóga tanításainak fényében a megfelelő táplálkozást három szinten lehet elemezni: 1.) testi szinten; 2.) mentális szinten; és 3.) lelki szinten.

Az egészségünk megőrzésének egyik legfontosabb biztosítéka, hogy a testtípusnak (prakritinek) megfelelő étkezéssel fenntartjuk a legmegfelelőbb dósa összetétel.

https://krisna.hu/teszt/dosa/

A váta étrend

Kedvező: meleg, nehéz, olajos, édes, savanyú, sós ételek.

Kedvezőtlen: hideg, könnyű, száraz, csípős, keserű, fanyar ételek.

A legkevésbé jók a hideg ételek és italok (például üdítők, fagylalt). Szükséges a forró italok és levesek fogyasztása. Az étel legyen tápláló, zsírban, fehérjében gazdag, mert a váta alkatúak sok energiát fogyasztanak, de nem hajlamosak az elhízásra. Nekik ajánlható a legkevésbé a nyerskoszt, mert az emésztésük tüze gyenge. Nem szabad azonban az agnit túl sok csípős ízzel fokozni, mert annak szárító hatása van.

A pitta étrend

Kedvező: hideg, nehéz, száraz, édes, keserű, fanyar ételek.

Kedvezőtlen: meleg, könnyű, olajos, sós, savanyú, csípős ételek.

A nyers ételek, főleg a saláták, zöldségek és édes gyümölcsök nyugodtan ajánlhatóak. Minél több folyadékot fogyaszt, annál jobb, de ne igya az italokat forrón, és vigyázzon a túlzottan olajos ételekkel is. Mindenfajta ételből ehet, mert az agnija erős, de nem szabad túlzásba vinni az erős fűszereket és a sót. Ne fogyasszon túl sok gabonát, mert az erősen fűt.

A kapha étrend

Kedvező: meleg, könnyű, száraz, csípős, keserű, fanyar ételek.

Kedvezőtlen: hideg, nehéz, olajos, édes, savanyú sós ételek.

A leginkább hajlamos az elhízásra, ezért kalóriaszegény étrendet kell követnie. A szénhidrátot, fehérjét és zsírt csökkentse a minimálisra, egyen minél kevesebbet és tartson böjtöket. A meleg ételt ő is igényli, de az édességeket és a gabonaféléket lehetőleg kerülje. A zöldségek lehetnek előtérben, mind nyersen, mind főve. Fűszerezhet nyugodtan, de ne sózzon nagyon.

A megfelelő emésztésnek három feltétele van. Az első a dípana, vagyis a jó étvágy. Alapszabály, hogy csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk. A második a pácsana, vagyis a jó emésztés. Ilyenkor az elfogyasztott ételt könnyen megemésztjük és nem jelentkeznek kellemetlen tünetek, mint például a savasság, puffadás, szélképződés, nehézkes érzet. A harmadik pedig az anulómana, vagyis a jó ürítés. Az egészséges székelési inger a kora reggeli órákban jelentkezik és hatására naponta egyszer megfelelő állagú és mennyiségű székletet ürítünk. Az ilyen egészséges emésztés mellett az elfogyasztott táplálékból nem keletkezik ama (méreganyag), így nem fogunk megbetegedni.

Kerülendők a húsételek, melyek egyrészt nagyon nehezen emészthetők, másrészt nagy mennyiségű negatív érzelmi információt és mérgező vegyületeket tartalmaznak.

A nyers ételek kis mennyiségben egészségesek, de ne vigyük túlzásba fogyasztásukat, mert leterhelik az emésztés tüzét (agnit). A táplálék alapját a gabonák képezzék. Ezeket a legjobb főzve, vagyis kása formában enni. A második legjobb a tűzön sütött keletlen kenyér (lepények, csapáti), utána pedig az ismert kelesztett barnakenyér. A legkevésbé jók az olajban sült gabonák és fehér lisztből készült pékáruk. Ezek nagyon leterhelik az emésztést.

A cukor és só fogyasztását korlátozzuk. Kis mennyiségben segítik az emésztést, de nagy mennyiségben egyensúlyzavart okoznak. Ugyanígy vigyázzunk az erős fűszerezésre, mert az is megzavarhatja a dósák működését. A szénsavas italok fogyasztását is tartsuk minimálisan, mert egyébként túlzott terhet rónak az emésztő szervrendszerre.

Az ájurvéda azt javasolja, csak akkor együnk, amikor az előző étel már megemésztődött. Ennek megbízható jele az éhségérzet. Meg kell várni, míg az előző étkezésből származó salakanyagok kiürülnek, és csak ezután szabad újabb ételt magunkhoz venni. Az emésztés tüzének szüksége van bizonyos időre, amíg a hatását kifejti az elfogyasztott ételre annak érdekében, hogy azt megeméssze. Ezután a szervezet megpróbálja helyreállítani az emésztés tüzét (enzimeket).

"Egyél annyit, hogy gyomrod kapacitásának harmadát töltse ki, igyál annyit, hogy az újabb harmadát foglalja el és hagyd az utolsó harmadot Istennek." Az utolsó harmadról azt mondják, hogy a levegő és az emésztőenzimek számára szükséges.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el