Jógikus táplálkozás

"Amit eszel, azzá leszel!" mondja egy híres közmondás.
A jóga tanításainak fényében a megfelelő táplálkozást három szinten
lehet elemezni: 1.) testi szinten; 2.) mentális szinten; és 3.) lelki
szinten.
Az egészségünk megőrzésének egyik legfontosabb biztosítéka, hogy a testtípusnak (prakritinek) megfelelő étkezéssel fenntartjuk a legmegfelelőbb dósa összetétel.
A váta étrend
Kedvező: meleg, nehéz, olajos, édes, savanyú, sós ételek.
Kedvezőtlen: hideg, könnyű, száraz, csípős, keserű, fanyar ételek.
A legkevésbé jók a hideg ételek és italok (például üdítők, fagylalt). Szükséges a forró italok és levesek fogyasztása. Az étel legyen tápláló, zsírban, fehérjében gazdag, mert a váta alkatúak sok energiát fogyasztanak, de nem hajlamosak az elhízásra. Nekik ajánlható a legkevésbé a nyerskoszt, mert az emésztésük tüze gyenge. Nem szabad azonban az agnit túl sok csípős ízzel fokozni, mert annak szárító hatása van.
A pitta étrend
Kedvező: hideg, nehéz, száraz, édes, keserű, fanyar ételek.
Kedvezőtlen: meleg, könnyű, olajos, sós, savanyú, csípős ételek.
A nyers ételek, főleg a saláták, zöldségek és édes gyümölcsök nyugodtan ajánlhatóak. Minél több folyadékot fogyaszt, annál jobb, de ne igya az italokat forrón, és vigyázzon a túlzottan olajos ételekkel is. Mindenfajta ételből ehet, mert az agnija erős, de nem szabad túlzásba vinni az erős fűszereket és a sót. Ne fogyasszon túl sok gabonát, mert az erősen fűt.
A kapha étrend
Kedvező: meleg, könnyű, száraz, csípős, keserű, fanyar ételek.
Kedvezőtlen: hideg, nehéz, olajos, édes, savanyú sós ételek.
A leginkább hajlamos az elhízásra, ezért kalóriaszegény étrendet kell követnie. A szénhidrátot, fehérjét és zsírt csökkentse a minimálisra, egyen minél kevesebbet és tartson böjtöket. A meleg ételt ő is igényli, de az édességeket és a gabonaféléket lehetőleg kerülje. A zöldségek lehetnek előtérben, mind nyersen, mind főve. Fűszerezhet nyugodtan, de ne sózzon nagyon.
Kerülendők a húsételek, melyek egyrészt nagyon nehezen emészthetők,
másrészt nagy mennyiségű negatív érzelmi információt és mérgező
vegyületeket tartalmaznak.
A nyers ételek kis mennyiségben egészségesek, de ne vigyük túlzásba
fogyasztásukat, mert leterhelik az emésztés tüzét (agnit). A táplálék
alapját a gabonák képezzék. Ezeket a legjobb főzve, vagyis kása formában
enni. A második legjobb a tűzön sütött keletlen kenyér (lepények,
csapáti), utána pedig az ismert kelesztett barnakenyér. A legkevésbé jók
az olajban sült gabonák és fehér lisztből készült pékáruk. Ezek nagyon
leterhelik az emésztést.
A cukor és só fogyasztását korlátozzuk. Kis mennyiségben segítik az
emésztést, de nagy mennyiségben egyensúlyzavart okoznak. Ugyanígy
vigyázzunk az erős fűszerezésre, mert az is megzavarhatja a dósák
működését. A szénsavas italok fogyasztását is tartsuk minimálisan, mert
egyébként túlzott terhet rónak az emésztő szervrendszerre.
Az ájurvéda azt javasolja, csak akkor együnk, amikor az előző étel már megemésztődött. Ennek megbízható jele az éhségérzet. Meg kell várni, míg az előző étkezésből származó salakanyagok kiürülnek, és csak ezután szabad újabb ételt magunkhoz venni. Az emésztés tüzének szüksége van bizonyos időre, amíg a hatását kifejti az elfogyasztott ételre annak érdekében, hogy azt megeméssze. Ezután a szervezet megpróbálja helyreállítani az emésztés tüzét (enzimeket).
"Egyél annyit, hogy gyomrod kapacitásának harmadát töltse ki, igyál annyit, hogy az újabb harmadát foglalja el és hagyd az utolsó harmadot Istennek." Az utolsó harmadról azt mondják, hogy a levegő és az emésztőenzimek számára szükséges.